22 Nisan 2025 17:00

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un oturumun açılışını yapmasının ardından Genel Kurul Salonu'nda İstiklal Marşı okundu.
 
Kurtulmuş, buradaki konuşmasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın devletin ve milletin en önemli resmî bayramlarından biri olduğuna işaret etti.
 
Bundan 105 sene evvel 23 Nisan'da, Ulus'ta Gazi Meclisin (Birinci Meclis) açılışının gerçekleştirildiğini ve TBMM'nin iki kez "Gazi" ünvanını aldığını dile getiren Kurtulmuş, Meclise ilk gazilik unvanının, "Anadolu'nun, Türkiye'nin kurtuluş mücadelesinin karargâhı, ordugâhı olması" dolayısıyla cumhuriyetin ilanından önce verildiğini söyledi.
 
Meclisin bu ünvanı, ikinci kez 15 Temmuz gecesinde aldığını hatırlatan Kurtulmuş, "Türkiye'de demokrasiyi durdurmak, milletin iradesini ortadan kaldırmak için harekete geçen, kökü dışarıda birtakım unsurların o akşam yapmış oldukları askerî operasyon sırasında bu salonda bütün milletvekillerimiz, dönemin Meclis Başkanı İsmail Kahraman Beyefendi'nin önderliğinde bir araya gelmiş, çalışmalarına devam etmiş, Meclis burada çalışırken uçaklardan, helikopterlerden atılan bombalarla TBMM bombalanmıştır. Bu bakımdan TBMM, ikinci kez gazilik ünvanını 15 Temmuz gecesi almıştır." diye konuştu.
 
"Türkiye Cumhuriyeti'ni sizlere emanet ediyoruz"
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye'nin en kutsal mekânlarından birinde bulunduklarına dikkati çekerek, "Allah bir daha Meclisimize gazi olma ünvanını nasip etmesin, diyoruz. Her zaman milletin iradesine sahip çıkacak, kararlı bir şekilde milletin hizmetinde çalışmalar yapacak; demokrasinin beşiği, millî iradenin kalbi olan bu Meclisin en iyi şekilde çalışmasını arzu ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
 
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın "egemenlik" kısmının önemini vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:
 
"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir düsturuyla milletten başka, beşeri anlamda hiçbir gücü kabul etmeyen bir millet olduğumuzu 23 Nisan 1920'de ilan ettik. Bizim için aslolan bağımsızlıktır, hürriyettir, egemenliktir, milletin iradesine sahip çıkmaktır, milletin iradesinden başka hiçbir iradeyi tanımamaktır. Bu bayramın ikinci yönü ise çocuk bayramı olmasıdır. Biz millet olarak sadece bugünü kurtarmak, sadece bugünü en iyi şekilde oluşturmakla mükellef değiliz; aynı şekilde bu ülkenin, bu vatanın, bu cumhuriyetin ileriki nesillere en iyi şekilde devredilmesi ve Türkiye'nin sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye olabilmesi için en önemli unsurumuz gençlerdir, evlatlarımızdır, çocuklarımızdır. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kavramı, bir tarafıyla millî egemenliğe sahip çıkarken diğer taraftan bu egemenliği sizlere, bu ülkenin çocuklarına, bu ülkenin geleceği olan evlatlarımıza emanet etmiştir.
 
Bu vesileyle birinci Mecliste hem ulusal kurtuluş mücadelesi hem de bu ülkenin bağımsızlığını temin ederek millî egemenliğin tam manasıyla sağlanması için büyük bir mücadele veren başta Meclisimizin ilk Başkanı, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Birinci Meclisin bütün üyelerini, ilk Meclisimizden bu ana kadarki bütün büyüklerimizi, TBMM'nin bütün değerli üyelerini saygıyla, rahmetle anıyoruz. İnşallah Türkiye'yi, Türkiye Cumhuriyeti'ni sizlere emanet ediyoruz. Sizlerin omzunda, sizlerin ellerinde daha yukarıya yükseleceğinden zerre miktar şüphemiz yoktur."
 
"Aileye sahip çıkmak, vatana sahip çıkmaktır"
Konuşmasının ardından TBMM çocuk özel oturumunu başlatan Kurtulmuş, Başkanlık Divanı için seçim yapılacağını belirterek verilen önergeyi okuttu.
 
TBMM Başkanı Kurtulmuş, önergeyi milletvekili sıralarında oturan çocukların oylamasına sundu.
 
Kabul edilen önerge doğrultusunda Keçiören Şinasi İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Berra Koramaz, Meclis Genel Kurulu başkanlık koltuğunu Kurtulmuş'tan devraldı. Başkanlık Divanı'ndaki kâtip üye koltuklarına Etimesgut Çanakkale Şehitleri Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Abdullah Talha Demir ve Etimesgut Türkkonut Emel Önal İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Öykü Çıtak oturdu.
 
Berra Koramaz, yaptığı konuşmada kendilerine bırakılan mirası daima ileriye taşımak için gece gündüz çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.
 
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile sadece bilgiyle sınırlı kalmadıklarını, aynı zamanda hayatta aktif rol alarak etik değerler ve toplum bilinci kazandıklarını belirten Koramaz, "Erdem, değer ve eylem çerçevesinde şekillenen Maarif Modeli, millÎ şuurla sahip olduğumuz değerleri ders kitaplarımıza da yerleştirerek geleceğin teminatı biz çocuklara yol göstermektedir." ifadesini kullandı.
 
"Geleceğin teminatı biz çocuklar bilmekteyiz ki aileye sahip çıkmak, vatana sahip çıkmaktır." diyen Koramaz, Aile Yılı kapsamında yapılacak çalışmaların takipçisi olacaklarını aktardı.
 
Koramaz, "Hep birlikte her geçen gün daha güçlü bir ülke için umut dolu adımlarla ilerleyeceğimize olan inancımız tamdır." dedi.
 
Genel Kurul Salonu'nda, bazı çocuklar da kürsüden konuşma yaptı.
 
Berra Koramaz, "TBMM Çocuk Özel Oturumu Bildirisi"ni okutarak oylamaya sundu. Bildirinin kabul edildiğini söyleyen Koramaz, bildiri metninin TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a sunulacağını ve Meclisin resmî internet sitesinde yer alacağını belirtti.
 
Koramaz, daha sonra oturumu kapattı.

İlgili Fotoğraflar